Esthers Eetclub: Gazpacho

Recept:

2 delen komkommer
1 deel rode ui
1 deel extra vierge olijfolie
2 delen groenten bouillon
1 deel bleekselderij
1 deel wortel
1 deel prei
2 delen watermeloen
6 delen rijpe tomaten
2 delen oude brood
1/2 deel framboos azijn
zout en peper naar smaak

gazpacho

Meng het brood samen met olijfolie en groenten bouillon tot het brood helemaal doorweekt is. Doe de rest van de ingrediënten erbij en pureer met een staafmixer. Doe het geheel door een zeef en breng op smaak met zout en peper. Garneer de soep met extra olijfolie, knoflookcroutons en fijn gesneden groenten (tomaat, ui, selderij, wortel, bleekselderij en komkommer).

 

 

Eet smakelijk!

 

Eetweet: de medicinale werking van Gazpacho

 

Je bent een liefhebber van gazpacho of niet. In zuidelijke landen is gazpacho mateloos populair, dit mede door het verfrissende karakter van het soepje.  In de noordelijke landen is gazpacho minder ingeburgerd. Helaas, want gazpacho is ontzettend gezond!

 

Tomaten koken maakt hun gezonde eigenschappen hoger. Hoewel bij het koken 75 procent van de vitamines van de tomaat naar beneden gaat, worden de  goede antioxidanten verhoogt met wel 165 procent. Doe er een scheutje olie bij en je lichaam absorbeert grotere hoeveelheden polyfenolen en antioxidanten. Tomaten in blik, tomatenpuree en zelfs tomatenketchup zijn dus gezond. Om over gazpacho maar niet te spreken, dit is bijna medicinaal. Dit bleek ook uit een artikel gepubliceerd in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Regelmatig gazpacho eten kan bloeddrukproblemen helpen voorkomen door de aanwezigheid van polyfenolen en antioxidanten.

 

Voorkomen is beter dan genezen, want het voorkomen van een te hoge bloeddruk is één van de belangrijkste manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarom is het niet onbelangrijk dat we op onze voeding letten met de bedoeling om de bloeddruk onder controle te houden.