Esthers Eetclub: tips voor Kerstmis

December is een leuke maand vol gezelligheid, waarbij lekker eten centraal staat. Afvallen en op gewicht blijven tijdens de kerstdagen lijkt heel moeilijk en onhaalbaar. Toch hoeft dit in werkelijkheid niet zo te zijn.

Er zijn tal van lekkere caloriearme recepten waarmee je een geslaagd kerstdiner kunt bereiden. In dit geval is het dan ook een aanrader om dit jaar het kerstdiner eens bij jou te organiseren.

kersteten

Tips voor een gezond en caloriearm kerstdiner

  1. Maak voor het bereiden van je kerstdiner vooral gebruik van magere soorten vlees, zoals kip en varieer eens met vis.
  2. Tijdens het kerstdiner wordt er vaak volop gebruik gemaakt van allerlei heerlijke sauzen. Kies voor rode sauzen, zoals ketchup of chilisaus.
  3. Heerlijke caloriearme sauzen voor het kerstdiner kun je ook heel goed zelf maken. Maak ze op basis van magere yoghurt of kwark.
  4. Wanneer je op je gewicht wilt letten is gourmetten een heel goed alternatief. Iedereen kan dan prima zijn eigen gerecht samenstellen.

 

Afvallen tijdens de kerstdagen en uit eten

Wanneer je tijdens de kerstdagen uit eten gaat is het iets moeilijker om zelf een verantwoord kerstmenu samen te stellen. De grote valkuil zit in de grote hoeveelheden die je eet en in de sauzen en dressings. Daarom kun je ervoor kiezen de dressings apart te laten serveren. Sla overdag ook geen maaltijden over. Voorkom dat je hongerig aan tafel gaat zitten. Eet lekker en gezellig mee, maar eet met mate.

 

Gezond en verantwoord kerstmenu

Voor iedereen die wil afvallen tijdens de kerst of gezond en verantwoord wil eten is het heel belangrijk om voor jezelf wel in de gaten te houden dat ook jij het recht hebt om lekker te eten en feest te vieren. Lekker eten en gezelligheid hoeft echter niet altijd gepaard te gaan met calorierijke recepten en veel vet. Op de receptensite van het voedingscentrum staan ruim 600 caloriearme recepten. Een speciaal gedeelte van deze recepten is geselecteerd voor hoogtijdagen zoals diverse feestdagen, waaronder de kerstdagen.