Esthers Soepweetjes

Van gewichtsverlies tot afterworkout-soep!

Helaas helaas….de zomer gaat weer over in de herfst, het wordt weer kouder, de dagen worden korter en plotseling lijkt een salade een iets minder aantrekkelijke lunch optie! Maar niet getreurd het wordt weer soeptijd! Het leuke van soep is dat het niet alleen een hele goede optie is qua voedingswaarde, maar je kan er ook ontzettend veel mee variëren.

 

Gewichtsverlies

Wilt u wat gewichtsverlies? Kies dan een plantaardige soep. Plantaardige soepen zijn een goede optie qua voedingswaarde, deze bevatten veel  belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen tegenover relatief weinig calorieën. En dit is wel zo fijn in een tijd waarin voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid en een lage dichtheid van voedingstoffen domineren, te denken valt aan witbrood, snacks, suiker gebaseerde dranken en fastfood. Nee, geef ons dan maar een soepje!

Daarnaast hebben meerdere studies aangetoond dat wanneer  u voor de hoofdmaaltijd een caloriearme plantaardige soep nuttigt, u waarschijnlijk 20 % minder calorieën bij de  hoofdmaaltijd nuttigt.

Ja, dat is logisch hoor ik u denken, die soep vult natuurlijk je maag, dan kan je toch ook gewoon 2 glazen water drinken?  Het mooie aan plantaardige soep is dat het de water-oplosbare vitamines B , C  en K bevat en daarnaast een scala aan mineralen en voedingsvezels,  deze helpen u ook nog eens extra uw  spijsverteringskanaal regelen.

soep

Soep voor elk! 

Soep is niet alleen goed voor gewichtsverlies! Het kan een eenvoudige manier zijn als een  maaltijdaanvulling om te zorgen dat u en uw familie hun groenten binnen krijgt. Daarnaast kan het  ook een lekkere middagsnack, lunch of een lichte avondmaaltijd zijn. De soep word vullender wanneer er bonen, aardappelen of zoete aardappelen aan toegevoegd worden.

Wil je een soepje na het sporten, voeg er dan wat eiwitten aantoe zoals kip, magere worst of  gehakt.

Wanneer je een soep een paar uur voor  het sporten wilt eten, voeg er dan wat koolhydraten aantoe zoals rijst , noedels , peulvruchten en pasta.

 

Nog een laatste tip! 

Uiteraard , zelfgemaakte soepen zijn de beste optie. Op deze manier kunt u zelf de hoeveelheden bepalen van alles dat u erin doet. Kant-en-klaar soepen bevatten ontzettend veel zout en zijn vaak relatief laag in eiwit en hoog in koolhydraten dankzij hun basis van aardappelzetmeel . Wanneer u echt geen tijd heeft om zelf een soep te maken, neem dan de kant-en klare variant die per servering  minder dan 20 gram totale koolhydraten en 800 mg.