Op een slof en een ouwe hardloopschoen, gaat Djek het nu doen

Voor de mensen die mij nog niet kennen: ik ben ‘Djek’, fysiotherapeut bij SMC Fysiomed in Amsterdam. De afgelopen jaren ben ik mij meer en meer gaan toeleggen op hardlopers, waarbij ze bij mij terecht kunnen voor hun blessures of fitheidsvraagstukken. De afgelopen 2 jaar heb ik het genoegen gehad om de Run for Kika marathon-groep te begeleiden. Wat een feest was dat! Inspirerende verhalen, mooie en dankbare mensen, een fantastisch doel en prachtige marathons.

Het mooie aan hardloopgroepen (m/v) vind ik de gevarieerdheid ervan. Vroeger waagden met name de mensen met wat meer levenservaring (zeer politiek correct verwoord) zich aan de langere afstanden, maar tegenwoordig zie ik op mijn behandelbank dat de gemiddelde leeftijd van een marathonloper naar beneden is gedoken. Dat komt omdat hele andere doelgroepen gegrepen zijn door ‘het virus’. Deze groepen luisteren naar de volgende namen:

  • Yuppen
  • Youngsters
  • Hipsters
  • Dinkys (double income no kids, leerde ik van de week van een Yup 2.0)

Ze nemen de sportieve markt over: HARDLOPEN IS (al een tijdje) HIPPER DAN HIP.

Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat hardlopers 1 gemeenschappelijke eigenschap hebben: ze zijn ambitieus! Ze beginnen met een simpele Nike Ladies Run, maar doen al snel daarna de befaamde Dam tot Dam race. En doorrrrr naar de halve van Amsterdam of Egmond. En ach, als zo’n halve lukt, waarom dan niet HUP door naar een hele. New York, Berlijn, Rotterdam, Amsterdam, Madrid, Sevilla , Athene, here we come.

En zijn ze dan klaar, hebben ze dan het ultieme bereikt? Nee. Vervolgens splitst de groep zich op in tweeën. Groep 1 gaat voor langer-langer-langer in de vorm van The Two Oceans race en de Spartathlon. Groep 2 gaat voor sneller-sneller-sneller… sub 4:00 sub 3:30 en soms zelfs sub 3:15…

Stel je nu eens voor… je bent een 28-jarige fysiotherapeut. Je hebt de afgelopen jaren iets meer gewerkt dan gesport. In een ‘grijs’ verleden heb je een aantal halve marathons gelopen. Je PR’s heb je gelopen op evenementen die nu al niet meer bestaan (de halve van Rockanje, daar heb je nog behoorlijk gepiekt!!!) Stiekem wil je wel weer beginnen, maar hoe beuk je tegen al dat jonge, hippe geweld op? In de kroeg sta je stilletjes (dat is uniek in mijn geval) te luisteren naar gesprekken over: gelletjes, strava-vriendjes, hartslagmeters en urban runners… Je denkt: pffff….wat is hardlopen ingewikkeld geworden. En zo BLOEDserieus. Maar is het geen tijd om er weer eens in te duiken in plaats van ernaast te staan? Om het zelf te ervaren? Ja, het is tijd, Djek…

Dusss, ik word onderdeel van de hardloop-clan vanaf  NU. Ik heb me ingeschreven voor de KIKA estafette run in september (285 km lopen in 3 dagen met het leukste en beste team dat er bestaat!)…

Afgelopen maandag ben ik begonnen met training 1:

* 3 x 7 min – 10 km/h met 1 min rust tussendoor en uiteraard een goede warming-up (looptechniek en core stabillity). Mensen, wat was ik blij! Geen klachten en een klein(….) beetje spierpijn de dag erna.

Op naar de volgende training!!! Djek, fysiotherapeut én hardloper