Een verhaal van ‘onze’ Rika over een uit de hand gelopen hobby

 Rika Nanlohy is 59 jaar en fanatiek loopster. Ze liep haar 14e Nijmeegse Vierdaagse

Haar Nijmegen-verhaal van 2017 18-21 juli:

Vaak vragen mensen aan mij: hoe KOM je erbij om dit te gaan doen, ben je gek of zo?  Wie gaat er nou 4 dagen lang 50/40 of 30 km per dag lopen, met weinig nachtrust en met de kans om geblesseerd te raken. Tja, in het kort: het is gewoon ontspanning door inspanning waarbij je geniet van de omgeving en de sociale contacten. Het is een ware happening om elkaar weer ieder jaar terug te zien en tijdens het lopen goede en mooie gesprekken te voeren.

Een paar jaar terug begon het voor mij als een weddenschap en inmiddels is het uitgegroeid tot een ware passie. Toen ik me de eerste keer voorbereidde om de Nijmeegse Vierdaagse te gaan lopen, begon ik met een wekelijkse training en bezocht ik verschillende wandelevenementen zodat ik kilometers in de benen kreeg en het tempo op kon voeren. Ik schreef me in bij een wandelsportbond, de KWBN, (toen nog de KNBLO) en kreeg een stempelboekje om volbrachte wandelingen in te memoreren. Bovendien kreeg ik na iedere wandeling een medaille om iedere prestatie mee te ‘versieren’.

Het trainen bij Fysiomed heeft ook zeker een steentje bijgedragen, het heeft me enorm geholpen bij mijn wandelsport. Ik kom al een aantal jaar bij Fysiomed en dat bevalt me heel goed. Ik doe cardiotrainingen om mijn uithoudingsvermogen te vergroten en krachttrainingen voor buik, billen, benen, rug, kuiten en voeten. De oefeningen helpen me ook om soepel te blijven met als resultaat minder kans op spierpijn en blessures.

Jaren geleden ben ik bij Fysiomed terecht gekomen toen ik hielspoor had aan beide voeten. Wouter Post heeft me daar toen vanaf geholpen met de shockwave behandelingen en daar ben ik hem en Fysiomed nog altijd dankbaar voor want daardoor kon ik weer meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. De behandelingen waren wel degelijk pijnlijk dus het was even doorzetten maar het is gelukt! Daarnaast heb ik een aantal andere klachten gehad waarvoor ik bij andere fysio’s en specialisten geweest ben.

Hoe bereid ik me voor op de Nijmeegse?

  • Ik neem brede sport tape mee om me dagelijks mee in te tapen onder de bal van mijn voeten en hielen ter voorkoming van blaren
  • Ik neem mentholpoeder mee om mijn voeten droog  en koel te houden
  • Ik tape mijn enkels achter bij mijn achillespees (brede tape)
  •  In mijn rugzak stop ik: 1 rol sporttape, schaar + 5 blarenprikkers
  • Ik ga voor de grote dagen naar de pedicure waar ik o.a. mijn nagels recht laat knippen (want ronde nagels drukken in je vlees en daardoor ontstaat blaarvorming)
  • En verder draag ik mee:

–           regenkleding en beschermhoezen voor m’n schoenen

–           5 paar loopschoenen (hoge en lage)

–           wandelsokken zonder naad en

–           compressiekousen van Herzog (tegen krampen in de kuiten)

–           5 kleine handdoekjes voor om je nek zodat je koel blijft bij warm weer

–           sneldrogende T-shirts

–           afritsbroeken

–           koel-vest

–           cap ( hoofd bedekking)

–           vlizo-vest

–           kleine balletjes of stokjes voor je handen tijdens het lopen dat ze niet dik worden

–           reflex voor mijn spieren

–           een goed zittende rugzak die voor jouw ruglengte is ingesteld

–           en clipjes voor op de borst bij de schouderbanden zodat het niet  op je schouders gaat hangen engesp voor je rug ter  ondersteuning, dit ter voorkoming van rug, nek en schouderklachten

–           na elke pauze goed je spieren rekken en strekken, dan is het ook makkelijker lopen, geen spierpijn na het lopen

–           PCM ( paracetamol 500 mg) zonodig  bij pijn 6 of 8 innemen.

Dus ja, er komt meer bij kijken dan alleen maar wandelen. Het allerbelangrijkste om mee te nemen: je humor en doorzettingsvermogen.

Toen ik voor het eerst meeliep zei ik na 50 km, dit ga ik nooooit meer doen!

Maar het sportieve bloed kruipt waar het niet gaan kan, het jaar daarna schreef ik me toch weer in. Het lukt me ten gevolge van mijn werk niet om ieder jaar mee te doen, maar ik probeer er zoveel mogelijk bij te zijn, samen met mijn man die ik overigens ook ontmoet heb tijdens 1 van de Nijmeegse wandeltochten. Een vriendin van mij zei dat jaar af maar ik besloot toch in m’n ‘eentje’ mee te doen 23 jaar geleden. Dat mondde uit in een gelukkig huwelijk. Hij heeft inmiddels al 26 medailles en ik al 14. En we behoren bij de Gouden Kruisdragers Vierdaagse, dan hoor je bij de Elite groep.

Dit jaar heb ik voor het eerst de 30 km gelopen, normaal doe ik altijd de  mijn man de 50 km. Ik heb wat gezondheidsklachten maar wilde niet helemaal niet lopen want ook als je je wat minder voelt kan je lichaam fysieke belasting aan.

We hadden voor  het eerst een huis gehuurd met een kok die ervoor zorgde dat het eten klaar stond als we weer binnenvielen, wat een luxe! Eten, rekken, strekken, voetjes verzorgen, masseren en dan vroeg naar bed en vroeg weer op. Om 4 uur ’s morgens start de 50 km groep, de 30 km gaat om 6.45 van start.

Hieronder in het kort het programma:

Dag 1: blauwe dinsdag.

Nijmegen – Oosterhout – Ewijk – Valburg – Elst – Bemmel – Lent – Nijmegen.

Een bijzonder warme dag, dat geeft altijd meer kans op uitval.

Mijn schema met lopen is 1 uurtje lopen 5 min. rust en bij de helft een half uurtje pauze. Ik heb genoten van de mensen om me heen die langs de kant van de weg zaten om ons aan te moedigen.

Omdat het die dag zo warm was hadden mensen langs de kant van de weg  sproeiers, emmers water, lekkere dingen en souvenirtjes die we overhandigd kregen, dat is zo leuk!

42.036 deelnemers, 792 uitvallers.

Dag 2: roze woensdag

Nijmegen – Wijchen Beuningen – Weurt – Nijmegen.

De kortste dag voor de 50-gers en de 40-gers, maar niet  voor de 30-gers niet . De meeste lopers vinden dit de saaiste dag en psychologisch de meest zware. Je ziet het torentje bij Beuningen en denkt dan eindelijk Nijmegen binnen te komen, maar in feite draai je daar rondjes en het beton brandt onder je voeten, er is geen schaduw te bekennen, killing! Met de finish in zicht pep je jezelf op en sleept het publiek je er doorheen. Waarom het roze woensdag heet? Omdat iedereen in het roze loopt. Op 10 km werd ik op mijn enkel getrapt dus ik kwam mank over de finish. Maar als je dan eenmaal binnen bent, valt alle pijn van je af en voel je je niet moe meer maar kun je alles aan.

1525 uitvallers

3e dag: de Dag van Groesbeek de Zevenheuvelen  –  30,4 km gelopen deze dag.

Nijmegen – Malden – Mook – Heumen – Groesbeek – Berg en Dal – Nijmegen.

Super wandeltocht, ook al werd het ingeleid met stortbuien. We hebben veel lol gehad en gedanst met de toeschouwers.

1003 uitvallers.

4e Dag: de Dag van Cuijk –   30 km gelopen deze dag.

Nijmegen – Overasselt – Heumen – Malden – Nijmegen ( St Annastraat ) FINISH……..

De laatste dag is helemaal top, dat wil geen enkele loper missen.

Vorig jaar was een fiasco jaar waarbij 4 van de groep van 8 uitgevallen waren. Dit jaar was een GEWELDIG jaar want…onze hele groep heeft het gehaald.

304 uitvallers.

Op naar volgend jaar 2018 naar de 15e medaille.