Walk & talk

Om gezond te worden en te blijven moeten we bewegen. Dat was al bekend. Daarom bezoeken we sportscholen, gaan we 2 a 3 keer in de week hardlopen of zitten we bij een sportvereniging. Hartstikke goed! Maar om echt fit en gezond te worden, zouden veel minder moeten zitten.

 

Want we zitten wat af gedurende de dag. Op werk, thuis en in ontmoetingen met vrienden en familie. Wanneer je meer dan 6 uur per dag zit, gaat onze bloeddruk omhoog en heb je een grotere kans op diabetes en depressies (Amerikanen zitten gemiddeld 9,5 uur per dag). Onze gezondheid verbetert als we de zitmomenten beperken en meer beweegmomenten inlassen. En dat kan al heel makkelijk! Hier een aantal tips van Dr. James Levine, die al 15 jaar onderzoek doet naar de gevolgen van een zittend leven:

 

1. Walk & talk

We zijn gewend om met vrienden, kennissen, collega’s of zakenrelaties af te spreken in een restaurant, cafe of in een vergaderruimte. Maar spreek de volgende keer buiten af, doe een rondje park, snuif wat extra zuurstof op en maak er een dynamische meeting van. Goed voor body en mind.

 

2. Go mobile

We hebben niet voor niets allerlei mobiele apparaten waar we mee werken. Dus neem je laptop mee naar een andere ruimte en wissel zo je werkplekken af.

 

3. Take a micro-break

Als we eenmaal in die werkhouding zitten, komen we er maar moeilijk uit. Dus plan voor je zelf elke 20 minuten een micro-break van 1 tot 5 minuten waarin je even rekt, opstaat en je ogen laat focussen op iets anders dan je beeldscherm.

 

4. Steal a work-out

Een aantal simpele beweegmomenten: je auto niet op de dichtstbijzijnde plek parkeren, maar zet hem op de eerste de beste plek en loop iets verder naar de plaats van bestemming. Neem de trap in plaats van de lift. Ben je op het vliegveld? Vergeet de loopbanden en loop zelf naar de gate. Klinkt eenvoudig, maar je moet het wel doen.

Later deze week nog meer tips om op een makkelijke manier meer te bewegen!

walk and talk